Philips heeft het idee van de brandstofloze motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold in 1934 gekocht om het uit de markt te houden. Dat beweert een 88-jarige oud-werknemer van Philips, ingenieur George Neelen, tegen journalist en schrijver Henk Ymker uit Steenwijk. Ymker sprak de ernstig zieke oud-werknemer vorige week.

De bewijzen voor het bestaan van het genie Johannes Wardenier en de brandstofloze motor stapelen zich op, aldus Henk Ymker. Het bedrijf Philips blijft echter ontkennen. Johannes Wardenier leefde nadat hij door Philips uit een kamp bevrijd was in ‘goede welstand’. Hij zou periodiek een cheque hebben ontvangen die hij dan op het postkantoor inde.

Schrijver Henk Ymker van Het Mysterie Wardenier

Wereldnieuws

De uitvinding was wereldnieuws in 1934 én een oplossing voor de hoge werkeloosheid in die tijd in de regio, maar eindigde in een drama en mysterie. De motor verdween, evenals de tekeningen en overige bewijzen. Uit de getuigenis blijkt nu dat de motor wel degelijk heeft bestaan én het patent is door Philips aangekocht. 

Wardenier werd in een klap wereldberoemd

Steenwijker Ymker bracht pas geleden een geactualiseerde versie uit van zijn boek het Mysterie Wardenier, fantastisch genie of een geniaal fantast? Dat boek over de uitvinder uit Steenwijkerwold schreef hij in de jaren tachtig maar het ‘drama van de motor’ en de nieuwe verhalen die dat de afgelopen decennia losmaakte, brachten Ymker tot de uitgave van een nieuw boek.

Bewijs?

Bij toeval sprak Ymker vorige week donderdag de ernstig zieke oud-werknemer van Philips. Een man uit Norg kent de oud-medewerker van Philips goed en bracht hen met elkaar in contact. De oud-medewerker, ingenieur George Neelen, was projectleider bij Philips en werkte aan de ontwikkeling van de Stirlingmotor. De motor van Johannes Wardenier uit Steenwijkerwold zou daarbij een van de inspiratiebronnen zijn geweest.

Het verhaal leeft enorm in de kop van Overijssel. Er wordt volop gewerkt aan een muziektheaterstuk Het Mysterie Wardenier in het Rabo Theater De Meenthe in Steenwijk, waar tientallen zangers en amateur-acteurs aan meewerken. De vier voorstellingen zijn sinds gisteren uitverkocht en theaterdirecteur Han Evers maakte bekend dat er in september twee extra voorstellingen gepland zijn, op 26 en 27 september.

Bron: RTV Oost